Koristimo kolačiće. Doznajte više o tome na ovdje. Nastavkom pregledavanja stranice pristajete na naše kolačiće.

Od ponoć Irska u novom 'lockdownu'

Od ponoć Irska u novom 'lockdownu'

Irska

Danas i jučer se u Irskoj mogla vidjeti navala ljudi u trgovinama. Dok su neki išli u kupovinu namirnica za nadolazeći period, neki su užurbano išli u trgovine odjećom pripremiti se za hladnije dane. Ili opskrbiti djecu. Premda škole još nisu zatvorene, dijelom je to i zbog nadolazećih praznika. 

Od večeras pa još narednih šest tjedana, Ircima će kretanje biti ograničeno u njihovih 5 kilometara, dok će sve osim esencijalnih djelatnosti biti ugašeno. Svijetlu točku Irci zasad vide u nadi da ako izdrže narednih šest tjedana, postoji šansa da će moći proslaviti Božić. 

Covid payment, odnosno novčana mjera od strane vlade je ponovo 350 eura tjedno za samozaposlene i zaposlene osobe koje ostanu bez posla zbog korone. Bez obzira na iznose koji nama zvuče visoko, u većim Irskim gradovima to nije dovoljno za pokriti sve troškove. Pogotovo stanarine koja može biti jako skupa.

Njemačka

Iako se Njemačka u globalu naspram ostatka EU drži dobro, i kod njih dijelovi zemlje prednjače u broju slučajeva nad drugima. Tako je jučer u lockdown otišao i okrug Berchtesgadener Land u Bavarskoj, iako na značajno kraći period od Irske. Oni će biti zatvoreni dva tjedna, a ovo im je prvi takav incident od travnja.

Hoteli, restorani, barovi, kazališta, kino, teretane i škole će biti zatvorene. Njemačka se na ovaj potez odlučila nakon što je broj zaraženih ovu subotu skočio na 7830, što je ujedno i bio novi dnevni rekord.

Hrvatska

U Hrvatskoj se također brojke penju te je tako danas bilo zabilježeno 1424 nova slučaja zaraze. 

Zasad nema najave o postroženju trenutnih mjera te su opcije poput ograničavanja kretanja, novog zatvaranja ili policijskog sata ostavljene za slučaj krajnje potrebe.