U prošlom članku smo pisali o tome kako treba izgledati životopis. Odličan primjer životopisa sada možete pronaći na dnu našeg članka.

Kao što možete vidjeti na slikama niže, u kontakt podatcima je naveden Skype. Skype ID možete dodati u životopis kada se prijavljujete za posao u inozemstvu, rad od kuće ili već znate da će razgovor biti obavljan remotely. Što više mailova trebate razmijeniti s poslodavcem to je dugotrajniji proces. Stoga, pobrinite se da Vaš CV sadržava sve podatke koji bi poslodavcu mogli biti potrebni i olakšati vašu komunikaciju.

Kontakt podatci CV

  • Nikad ne stavljajte Vaš OIB i slične podatke u CV.
  • Nemojte dodavati datum rođenja u CV – nije potrebno. Nažalost, dio poslodavaca na dob gleda na jedan način i ako Vas ne upoznaju imat će to mišljenje. Ostavite to područje prazno i dajte priliku poslodavcu da stvori mišljenje o Vama na temelju iskustva, a ne dobi.
  • Nije potrebno dodavati bračni status. Ovdje vrijedi isti princip kao i za gore naveden problem.

Smjernice za pisanje životopisa

Nekoliko općih smjernica za pisanje životopisa:

  • Životopis ne bi trebao biti duži od 2-3 stranice. Nije potrebno navoditi detaljan opis dužnosti za svaku funkciju koju ste obavljali.
  • Radno iskustvo i edukacija uvijek trebaju biti navedeni od najnovijeg prema najstarijem.
  • Imajte na umu za koju se ulogu prijavljujete. Istaknite dosadašnje iskustvo koje smatrate da može pridonijeti vašim šansama za posao. U članku “Kako napisati životopis?” smo pojasnili korištenje riječi iz oglasa za posao u Vašu korist.
  • Istaknite Vaše uspjehe. Ako radite u poslu koji se lako može kvantificirati i analizirati Vaša uspješnost, zašto ne biste to naveli u životopis? Primjer je vidljiv niže:

Uspjesi CV

Životopis – primjer