Sezonski poslovi su poslovi koji podrazumijevaju zaposlenje u trajanju od nekoliko mjeseci, dok traje sezona.

U Hrvatskoj su sezonski poslovi najčešće sinonim za poslove u turizmu i ugostiteljstvu tijekom ljeta. Naravno, to ne mora nužno biti ljetni posao. No, u Hrvatskoj se najviše sezonskih poslova nudi upravo tijekom ljeta. Tako je kraj zime, odnosno početak proljeća vrijeme za prijave i slanje molbi i životopisa, kada se otvori velik broj slobodnih mjesta duž čitave naše obale.

Potreba za radnicima je tada zaista velika, te ne čudi kako se svake godine tijekom ljeta drastično smanji stopa nezaposlenosti. Najtraženiji sezonski poslovi su poslovi konobara, barmena,sobara i spremala, recepcionera, animatora…

Vještine koje su potrebne za ova zanimanja su komunikativnost, poznavanje stranih jezika, a i prethodno iskustvo svakako vam može biti prednost u zaposlenju.

Turizam nudi, osim toga, mnogo mogućnosti za napredovanje. Uz ozbiljan pristup radu sezonski radnici imaju tako priliku postati stalni zaposlenici.

Sezonski poslovi i prilike koje nude

sezonski poslovi inozemstvo

Osim u Hrvatskoj, sezonski su poslovi traženi i u inozemstvu. Ako u tome vidite sjajnu priliku za obogaćivanje vlastitog životopisa, bacite se na pretragu.

Pripremite životopis i molbu na engleskom (ili nekom drugom stranom jeziku), pretražujte svakodnevno ponude i raspitajte se kod oglašivača o svim uvjetima rada. Pripremite i sebe na duži boravak u drugoj sredini, i saznajte unaprijed koja je poslovna i životna kultura te sredine.

Osim navedenih stavki, obvezno saznajte koje su sve informacije vezane uz zaposlenje u toj državi kako biste pripremili svu potrebnu dokumentaciju na vrijeme.

Sezonski poslovi u inozemstvu nude mogućnost zavidne zarade, stoga ne čudi da se mnogi sezonci odlučuju na taj korak.

Prednost sezonskih poslova generalno je ta, da iako se tijekom ljetnih mjeseci radi punom parom, ponekad i bez predaha, kako sezona jenjava, tako počinje dugačak godišnji odmor, koji traje do početka iduće sezone.

Zvuči li vam ovakav način života primamljivo, jedan dio godine radite, a drugi odmarate? Izradite profil na Posao Sada i uključite mogućnost da Vam stižu obavijesti o novim poslovima.

Categories: Posts