Razgovor za posao može biti velik izvor stresa što nažalost može utjecati na način na koji se prezentirate tijekom intervjua. Neverbalna komunikacija, ovisno o različitim istraživanjima, je barem 70% naše ukupne komunikacije. Neki istraživači navode još veću brojku. Čak i do 93%.

Sam proces pripreme za intervju za posao smo već obradili u članku Intervju – Pitanja & Savjeti, no ovdje ćemo se posvetiti razmatranju utjecaja neverbalne komunikacije na ostavljanje dojma prilikom razgovora za posao. Počnimo onda od definicije.

Neverbalna komunikacija je namjerno ili nenamjerno prenošenje poruka i signala bez riječi. Njom možemo izražavati emocije, stavove, iskazati osobine karaktera ili pak utjecati na mijenjanje ukupne komunikacije. Pod nju spadaju:

 • govor tijela ili držanje
 • izrazi lica
 • pogled
 • ton i boja glasa
 • geste
 • dodir

Ne kažemo da sada trebate uroniti u detaljnu razradu neverbalne komunikacije, no možete identificirati koje su Vam potencijalno slabe točke i poraditi na njima.

Razgovor za posao i neverbalna komunikacija

Ovaj popis nije ekstenzivan te kada se svaka od stavki ide promatrati moguće ih je razbiti na više podkategorija. Primjerice, ako promatramo samo pogled, u njega bi spadalo i koliko puta skrenemo pogled kada nas netko pogleda. Nadalje, spadalo bi i količina treptanja. Prije nego krenete googlati koliko puta trebate treptati u minuti, stanite. Ovo su sve smjernice te nikad nećete biti u situaciji da trebate brojati. Ali ako primjerice imate naviku skrenuti pogled kada Vas netko pogleda u oči, na tome biste mogli poraditi jer možete ostaviti dojam da nešto skrivate ili da Vam je neugodno.

Kada je neverbalna komunikacija u pitanju, daleko veću ulogu od treptanja igra Vaš govor tijela. Ako ste došli na razgovor za posao, sjeli i prekrižili i ruke i noge, to recimo ostavlja dojam defenzivnosti. Tu ste pozu zauzeli jer ste nervozni i branite se, no to također ostavlja dojam da ste zatvoreni za komunikaciju. Sigurni smo da niste na to ciljali kad ste se pripremali za razgovor za posao.

Geste su pak drugi spektar neverbalne komunikacije. One variraju od kulture do kulture te ako se pripremate za razgovor za posao kod poslodavca iz druge kulture, bilo bi uputno provjeriti koje su uobičajene geste u toj kulturi.

Ako se brinete oko samog izgleda i kako se odjenuti za razgovor za posao, pročitajte naš post Intervju – Pitanja & Savjeti.

Razgovor za posao – da i ne neverbalne komunikacije

Kao što možete samo jednom ostaviti prvi dojam, tako i slike govore tisuću riječi.

Pogledajte na što sve obratiti pažnju kod neverbalne komunikacije.

neverbalna komunikacija ne

 1. Nemojte skretati pogled kada Vas netko gleda u oči. Nemate ništa za skrivati, opustite se.
 2. Izbjegavajte sjediti prekriženih ruku i nogu. Kao što smo rekli ovo je defenzivna poza tijela i odaje dojam zatvorenosti.
 3. Nemojte biti preglasni. Ne želite ostaviti dojam agresivca.
 4. Probajte se ne vrpoljiti u sjedalici. To je odraz nervoze i samo prekida prirodan i ugodan tok razgovora.
 5. Imajte na umu svoje izraze lica te poradite na poker face-u. Nastojte ostaviti dojam angažiranosti za temu o kojoj se priča.
 6. Obratite pažnju na svoj govor tijela i što on govori o Vama. Sjedenje uspravno umjesto pogrbljeno odaje daleko bolji dojam o Vama.

Na ovo nismo skretali posebnu pažnju, ali je vrijedno spomena. Budite nasmiješeni. Osmjeh otvara mnoga vrata. A i ako se stavite u kožu poslodavca, naravno da bi oni htjeli nasmiješenog radnika, a ne mrguda.

Ponudu poslova Posao Sada možete pogledati ovdje. Ako Vam treba savjet u vezi pisanja životopisa, kliknite tu.