U današnjem članku smo za Vas pripremili kratak osvrt na temu „Kako dobiti posao u inozemstvu i gdje tražiti?“

Već duže vrijeme je vidljiv trend iseljavanja u Hrvatskoj te su fraze poput „rad u Njemačkoj“ & „poslovi u Irskoj“ odavno u trendu među pretraživačkim terminima. Ako pratite vijesti ovih dana, možete primijetiti kontradiktorne trendove po našim medijima. S jedne strane, mnoštvo ljudi se brine kako će ekonomska situacija izgledati za mjesec dana. Dva? Šest? No, s druge strane, ima i tvrtki koje otvaraju nova radna mjesta. Također, vidljiv je i porast u zapošljavanju u nekim granama industrija, primjerice dostavi hrane ili taxi prijevozu. No što je s poslovima u turizmu?

Sezona i ono malo što je trajala je kod nas pri kraju i prošla je koliko je dobro mogla u trenutnim okolnostima. No, po njenom završetku, što će sada biti sa svim sezonskim radnicima koji bi inače zimsku sezonu odradili u Austriji, Njemačkoj i sličnim mjestima?

Posao u Irskoj – gdje gledati?

Poslovi u Irskoj su uvijek traženi, no kakvo je trenutno stanje u zemlji, to je pravo pitanje. Od ponedjeljka 05. listopada, Irska je prešla na level 3 po pitanju zatvaranja objekata. U prijevodu to znači da je djelatnost mnogo ugostiteljskih objekata onemogućena ili su njihovi kapaciteti limitirani. Primjerice, u hotelskim restoranima mogu boraviti samo osobe koje su rezidenti te im je kapacitet do 15 ljudi, kao i restoranima kojima je omogućeno djelovanje. Srećom, trgovine, saloni i slično su otvoreni, no putovanje van svog okruga nije preporučeno. Level upozorenja će biti revidiran za tri tjedna, no i ako se tada spusti na level 2, izvjesno je da će i dalje biti obavezno provesti 2 tjedna u samoizolaciji po dolasku.

Srećom, kada je niži level upozorenja i dozvoljeno je putovati među okruzima, vrlo često ima poslodavaca koji su po potpisivanju ugovora voljni osigurati novim radnicima prostor na ta dva tjedna.

Stranice na kojima inače možete pretraživati poslove u Irskoj su:

Vijesti iz zemlje na sličnu temu:

Posao Sada također oglašava poslove u inozemstvu te možete na ovom linku pogledati koji su to poslovi u Irskoj trenutno aktivni. Mlada smo stranica i trudimo se svaki dan donijeti nove poslove. Najlakši način da to popratite je da izradite profil na Posao Sada i uključite da Vam dolaze obavijesti o poslovima koji Vas zanimaju na vaš mail.

Posao u Njemačkoj – trenutna situacija

Pretragom raznih portala, može se vidjeti da su trenutačno poslovi u Njemačkoj pretežno poslovi s NKV, KV i SSS spremom. Traženi su radnici u području ugostiteljstva, električari, medicinske sestre, njegovatelji. Možda je neki od tih oglasa Vaša prilika za novi posao u inozemstvu.

Obavezno prethodno provjerite aktualni popis epidemioloških mjera kojih se trebati pridržavati ako putujete na ovom linku.

Posao u Austriji – što se traži

Poslovi na skijalištima su popularni u ovo doba, tako da nije čudno su su trenutno najtraženija zanimanja upravo ugostiteljska. Osim njih traženo je i medicinsko osoblje u Austriji.

Važno je istaknuti da je od 17. kolovoza putnicima iz Hrvatske ulazak u Austriju moguć samo uz predočenje negativnog PCR-testa koji nije stariji od 72 sata. Iznimke i ostala pravila možete provjeriti ovdje.

Često oglase postavljaju agencije i „headhunteri“ pa obavezno prvo provjerite agenciju na internetu. Imajte na umu da agencije ne bi trebale naplaćivati proviziju od kandidata.  Ako naplaćuju, potražite malo više informacija o njima da budete sigurni kome dajete novac.

Categories: Posts