Rad od kuće nekima zvuči kao san snova, nekima katastrofa. U samom početku pandemije to je bio definitivno bolji ishod nego ostanak bez posla. No sada, nakon mjeseci rada iz udobnosti doma, postavlja se pitanje hoće li se promijeniti priroda rada. Mnogi su se već u potpunosti navikli na rad od kuće i sada gledaju kako zadržati taj oblik rada nakon što se sve unormali. Drugi pak željno iščekuju povratak u ured. Nije začuđujuće čuti takva suprotna mišljenja kada nemamo svi iste uvjete rada. Nije isto imati doma djecu, ljubimce, cimere, ali niže Vam donosimo nekoliko savjeta kako što učinkovitije iskoristiti svoje vrijeme.

Organizacijski savjeti za rad od kuće

Organizacija rada od kuce

Planirajte svoje vrijeme dan unaprijed, što preciznije možete.

Ako već znate da vas sutra čeka dan prepun obaveza, pri kraju prethodnog dana stavite ih sve na papir. Jasno si naznačite koji su zadatci prioritet te kojim redoslijed im namjeravate odraditi. Naravno, niste vezani za papir. Ipak je 21. stoljeće tako da danas možete skinuti aplikacije poput Todoista ili Wunderlista koje Vam mogu pomoći u organizaciji. Ovakvi popisu su također super ako ste jedan od onih kojima je zadovoljstvo označiti projekt završenim.

Budite realni s procjenom potrebnog vremena

Ako stalno imate nekog tko skače oko Vas dok radite, ne možete očekivati da ćete apsolutno sve stići na vrijeme. A i prioriteti se znaju mijenjati tijekom dana tako da nemojte biti prestrogi prema sebi ako nešto ne izvedete u zadanom vremenu. Tu Vam opet ovakve aplikacije pomažu jer imate zapis što ste namjeravali odraditi prije distrakcije.

Probajte odvojiti zaseban prostor za rad od kuće

Već smo spomenuli koliko se teško koncentrirati ako nemate svoj mir, no ovakva postava nije uvijek moguća. Ako si ne možete odvojiti prostor u kojem biste radili, pokušajte dogovoriti s Vašim ukućanima da Vas ne ometaju određeni period.

Nevjerojatno je bitno također očuvati svoje mentalno zdravlje, tako da ako se ikad osjetite preopterećeni pokušajte neke od niže navedenih prijedloga.

  • Ustanite i razgibajte se. Sjedenje u istom položaju nije dobro ni za tijelo ni za psihu. Vježbanje će Vam pomoći u cirkulaciji, a i osjećat ćete se bolje. Znamo, znamo, lakše je reći nego napraviti, ali stvarno je korisno.
  • Pobjegnite ako trebate. Ako ste naišli na problem koji odbija Vaše pokušaje da ga riješite i postaje frustrirani, zgrabite povodac i odvedite psa u šetnju. Ili pak samo odite van i razbistrite glavu.
  • Prihvatite da je u redu neke stvari ostaviti za kasnije. Od kada je rad od kuće postao normalan, često čujemo koliko je teško napraviti distancu između poslovnog i privatnog života. Posao Vas ne definira i morate si sami reći kada ste gotovi sa danom.

Posao Sada oglašava i poslove od kuće. Ako ih trenutno nema u ponudi, izradite svoj profil i upalite obavijesti o novim poslovima.

Categories: Posts