Ako Vas zanima kako napisati životopis koji odskače i ostaviti dobar dojam na poslodavaca, došli ste na dobro mjesto. Niže u članku ćemo izdvojiti koje su uobičajene greške u pisanju životopisa te na što sve trebate obratiti pažnju.

Ne želimo ulaziti u polemike o tome da li je potrebno navoditi sva zaposlenja. Ili pak koliko daleko treba ići unazad u prikazu. Radije ćemo se usredotočiti na tehničku stranu prikazivanja te kako napraviti sadržajni životopis. Ipak, istaknut ćemo kako potpuni prikaz prijašnjih zaposlenja pokazuje kontinuitet i pruža potpuniju uvid poslodavcu u Vaša iskustva. Definitivno ima prednosti u pisanju potpunog životopisa, pogotovo ako nemate nikakvih “rupa” u zaposlenju. Nadalje, punu verziju možete i koristiti ako niste obavljali poslove kratkog trajanja.

Upute i savjeti kako napisati životopis kojeg ATS lako čita

pogresno i ispravno kod izrade zivotopisa

U današnje vrijeme, kada velik broj poslodavaca outsource-a proces regrutacije i zapošljavanja i/ili koristi software za čitanje i upravljanje životopisima, važno je napraviti životopis kojeg ATS (Applicant Tracking System) može s lakoćom čitati.

Evo nekoliko ključnih točaka na koje treba pripaziti:

  • Izbjegavajte kompleksnu grafiku. Svi volimo da nam životopis izgleda što zanimljivije. Nažalost, ATS-ovi imaju problema s čitanjem slika i loga. Kada razmišljate o pisanju životopisa za posao u inozemstvu, vodite se logikom – što jednostavnije, to bolje.
  • Koristite ključne riječi koje je poslodavac koristio u izradi oglasa. Primjerice, je u oglasu navedeno da je potrebno imati iskustvo u održavanju prostora, kopirajte te riječi pod vještine u Vašem životopisu.
  • Provjerite pravopis i gramatiku. Obavezno. Osim što ostavljate bolji dojam kada nemate grešaka u životopisu, ako poslodavac koristi ATS, sustav nećete shvatiti što ste unijeli.

Upotreba ATS-a za upravljanje životopisima je primarno zaživjela u inozemstvu, no i kod nas dobiva na popularnosti.

Stavke koje svaki životopis mora sadržavati

Sada kada smo se osvrnuli na tehničke aspekte pisanja životopisa spremnog za ATS, možemo pogledati koje sve podatke svaki CV treba sadržavati.

Kontakt podatci

Ovdje možete navesti ime, prezime, adresu, broj mobitela i Vaš email. Skype nije na odmet ako se prijavljujete za posao u inozemstvu. Osim navedenog, ovo područje može sadržavati stavke poput LinkedIn profila, pogotovo ako ste menadžer u uglednoj tvrtki. Kuhari, s druge strane, bi ovdje mogli ubaciti poveznicu na svoj Instagram profil. Pogotovo ako ga održavate profesionalno i na njemu su slike Vaših jela.

Prethodna zaposlenja

Neovisno navodite li zadnjih 10 ili sve Vaše poslove, svaki životopis treba biti poredan da prikazuje od najnovijeg to najstarijeg zaposlenja. Vaš je odabir hoćete li dati detaljni opis svakog navedenog zaposlenja ili ćete ići u dubinu samo s novijim. U svakom slučaju, svako zaposlenje treba sadržavati od kojeg mjeseca koje godine do kojeg mjeseca koje godine ste bili zaposleni. Nadalje, Vaša titula i naziv poslodavca trebaju ovdje biti navedeni. Ako imate previše poslova za detaljno opisati, opišite Vaše dužnosti u novijim poslovima, a ostale poslove navedite kao crticu koja zadržava nužne stavke.

  • Period od kad do kad ste radili, npr. 10/2018 – 11/2019
  • Naziv Vašeg radnog mjesta, npr. Voditelj poslovnice
  • Poslodavac – ime poslodavca

Ne možemo napomenuti dovoljno koliko je bitno provjeriti gramatiku i pravopis. Za životopise na hrvatskom možete koristiti ispravi.me, a za CV na engleskom je dostupan Grammarly.

Dodatno u životopis možete dodati i Vaše vještine i prethodne edukacije.

Posao Sada omogućava upravljanje većim brojem životopisa. Ovdje ih možete imati sve na jednom mjestu te pri svakoj prijavi birati koju ćete verziju poslati.