Što su to freelance poslovi?

Freelance poslovi su bez ikakve dvojbe, najpopularnija vrsta posla na svijetu.

Freelanceri, slobodnjaci ili profesionalni nezavisni radnici su osobe koje nisu zaposlene u poduzeću, već sami dogovaraju posao i projekte i cijenu s klijentima i sami gospodare svojim vremenom. Isto tako, sami podmiruju sve mjesečne obveze, od poreza do doprinosa.

Najzastupljenija freelance zanimanja su programeri, web-developeri, dizajneri, prevoditelji, marketinški stručnjaci, tekstopisci, a posao najčešće nalaze putem platformi za freelancere.

Trenutno ima stotinjak aktivnih platformi, a jedna od najpoznatijih je svakako Upwork. I Hrvatska ima svoju lokalnu bazu freelancera na freelancer.hr. Osim putem platformi, popularno mjesto za spajanje klijenata i freelancera su također društvene mreže.

Freelance poslovi su sve zastupljeniji na tržištu. Isto tako, konkurencija je nemilosrdna.
Opet, postoje brojne prednosti zbog kojih pojedinci sve više odabiru ‘slobodnjački način rada’.

Prednosti i nedostatci freelanceanja

Freelance Poslovi: Prednosti i Nedostatci

Kako god okrenete, ako niste vezani standardnim ugovorom o zaposlenju za poslodavca, slobodni ste da, dokle god odgovorno dostavljate posao do dogovorenog roka, da sami upravljate svojim vremenom.

Iako je konkurencija velika i početak može biti težak, uz veliku upornost, malo sreće i dobre preporuke, možete pošteno početi naplaćivati svoj posao. 60% američkih freelancera je izjavilo da zarađuju više nego kod bivšeg poslodavca.

Niste vezani za poslovni prostor. Danas vam se ne radi u kući? Sjednite u obližnji kafić ili u park. Dok god imate internet vezu i računalo, možete raditi odakle vam srce poželi.

Online tržište rada pruža više mogućnosti i motivacije za stalno učenje, od standardnog tržišta rada. Freelanceri godišnje steknu čak do dvije nove vještine.

Iako je veoma udobno raditi od kuće, to ponekad vodi do toga da teško održavate zdravu  ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Organizacija vremena je vrlo bitna ako ste freelancer.

Organizacija samoga posla također  je veoma bitna. Freelanceri ne troše vrijeme samo na posao. Mnogo vremena utroše na marketing, poslovnu komunikaciju, administrativne poslove. Zbog toga mogu ponekad i 12 sati provesti na poslu. Rasporedite svoje projekte i očuvate svoje psihičko zdravlje. Uvijek možete angažirati drugog freelancera da odrađuje neke poslove za vas, za koje više nemate vremena.

 Usvojite li samo pozitivne navike, teško da ćete se vratiti na stari posao.

Categories: Posts