Poslodavac je isto običan čovjek te kao i svi mi može biti i dobar i loš. Naravno, svi bi mi htjeli unaprijed 100% znati kakav će biti, no to nije svaki put moguće. Nažalost, ponekad ćemo se i opeći prije nego nađemo poslodavca koji će nas cijeniti. Srećom, ima dosta poslodavaca koji svoje radnike cijene. I što je najbitnije, trude se da radna atmosfera bude ugodna za svih u firmi.

Postoji nekoliko stvari koje možete unaprijed napraviti da dobijete ideju o budućem poslodavcu i da li Vam se isplati prijavljivati na neki oglas. Porezna uprava primjerice redovno ažurira popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće. Taj popis možete pogledati na ovom linku. Druga stvar koju možete napraviti je pogledati profil poslodavca na stranici Glassdoor. Treće bi bilo pogledati na društvenim medijima što se priča o tom poslodavcu.

Radna atmosfera je iznimno bitna stavka kod odabira svakog posla. Ako radite od kuće, možda to ne utječe na Vas i toliko. No, čak i tada, ne treba Vam netko tko će Vas cijeli dan pokušavati micro-manageati. Ili još gore, kvariti Vam dan svojim izljevima frustracije itd.

Dobar poslodavac – mit ili stvarnost?

Odmah da odgovorimo, nije mit. Znamo da se ponekad tako čini, no ne mora biti. Ako se trenutno razmišljate u koju bi kategoriju Vaš trenutni poslodavac spadao, samo nastavite čitati. U nastavku donosimo popis karakteristika koje možete pronaći kod dobrog poslodavca.

Dobar poslodavac karakteristika

  • Kao što i sama slika kaže, dobar šef će radnika pokušati izgraditi da bude što bolji. Kada napravite grešku, dobar menadžer će Vam na nju ukazati i objasniti kako to popraviti u budućnosti. Nipošto se neće derati ili početi psovati. Ijedno od to dvoje je pokazatelj da je vrijeme mijenjati posao. Poslovna kultura je odraz osobe, a ne želite raditi s nekim tko Vas ne poštuje.
  • Na razgovoru za posao i sami ste svjesni, nitko Vas ne bi trebao pitati pitanja poput jeste li u braku ili namjeravate li imati djece. Dapače, inozemni poslodavci Vas i neće to pitati. Niti smiju. Vjeroispovijest i seksualnu orijentaciju da ni ne spominjemo.
  • Dobar poslodavac osim što će se potruditi da radna atmosfera bude ugodna, će i ulagati u Vas. Ako je menadžer ili šef stava ako ulažem u osobu ona će samo poslije otići, nemojte se ni truditi. Kada se ulaže u razvoj radnika, bilo kroz dodatne edukacije ili mentoriranje, radniku se pokazuje da je poslodavcu stalo i do njih kao osobe s potencijalom. Zadovoljan radnik neće tako ako mijenjati firmu u kojoj se nalazi.

Jesmo li zaboravili nešto? Ako jesmo, slobodno nam javite.

U međuvremenu, pogledajte koji su poslodavci registrirani na Posao Sada.